Računala

Sjećam se davne 89-te godine i kupnje prvog računala baziranog na 16-bitnom Intel 8088 procesoru. Tada vrlo mlad i pun entuzijazma, iz puke želje za znanjem, nizajući nekoliko neprospavanih noći, rastavio sam to računalo na sastavne djelove samo da bih ga mogao opet slagati natrag. Rijetkost je bila imati tvrdi disk u tom vremenu, pa ga ni ja nisam imao (diskovi koji su se tad proizvodili imali su kapacitet od 10, odnosno 20 MB). Postojala je, naime, disketna jedinica 5.25″ kapaciteta 360 KB (savitljiva) koja je služila za učitavanje programa ili igrica. Monitor je bio monokromatski (crna pozadina, narančasta slova ili obrnuto). Miš je koštao oko 50 njemačkih maraka.

U to vrijeme radio sam i na ZX Spectrumu (o Commodoreu neću ovom prlikom), te ulazio u svijet programskih jezika. Krenuo sam sa GW-Basicom, da bih kasnije nastavio s Turbo Pascal-om, te Borlandovim C++. Za one manje informirane, tad nije postojao Windows operativni sistem, nego se uglavnom radilo na Microsoft Disk Operativnom Sistemu (MS-DOS). Mlađi zaljubljenici u računala i programiranje se s takvim računalima i programskim jezicima možda nikad nisu ni sreli, međutim meni i danas ta vremena izmame osmjeh na lice. U godinama nakon, prebacivao sam se na računala bazirana na procesorima 80286, 80386, 80486 (ili i486). Negdje u tom periodu sam paralelno kupio i Cyrix procesor (Cx5x86). Kasnije je stigao prvi Pentium (80586), zatim Pentium 2, pa jeftinija Celeron serija procesora (nastala odvajanjem cache-a što je utjecalo na smanjenje cijene), Pentium 3, Pentium 4, itd. Paralelno Intelu, i konkurentska tvrtka AMD je proizvodila svoje, ništa manje interesantne procesore.

Već u ranijoj mladosti sam točno znao u kom smjeru će se razvijati moje školovanje. Danas mi elektronika, osim radnog vremena, često ispuni i onaj preostali dio dana.

Upravo slijedom gore navedenog, a obzirom na dugodogišnje iskustvo, Elektronika Staničić bavi se između ostalog i prodajom, servisom i održavanjem računala i periferne opreme, a također i umrežavanjem računala, postavljanjem internet HotSpot-ova, te repetitora signala.